Expositie in het Langhuis Zwolle

Voor dit project werd ik gevraagd door het Langhuis in Zwolle om mee te doen aan de expositie 'Buitengewoon'. Hierin werden 12 bekende zwollenaren gerepresenteert door 12 verschillende kunstenaars. Ik heb het geluk gehad dat ik Lepejou / Apolloon mocht representeren. Het resultaat was een video installatie, die vervolgens in alle rust en stilte een maand lang te zien was in de kelders van het Langhuis in Zwolle. De video installatie bestaat uit een herhaling van een film, die opgebouwd is uit zinnen van een gedicht over de dubbelzinnigheid van vrijheid. Ben je nieuwsgierig geworden naar de film? Stuur mij even een berichtje!

Vrijheid is de herinnering van opgesloten zijn

Het verhaal van Lepejou / Apolloon wordt verteld en herinnerd door een graf te midden van het landgoed van Huize Arnichem in de plaats Haerst. Een stuk steen vertelt ons het verhaal van een leven dat van korte duur was maar veel hee meegemaakt.

Lepejou werkte als slaaf op een plantage in Indonesië. Ondanks deze onmenselijke positie, waagde Lepejou zijn leven voor dat van zijn baas Joan Hendrik Tobias en eigenaar van Huize Arnichem, Hij redde daarmee diens leven. Het verhaal zegt dat Lepejou als dank werd meegenomen naar Nederland, waar hij nog enkele jaren op het landgoed werkte voordat hij een vroege dood stierf. Het graf op landgoed Haerst getuigt van de eeuwige dankbaarheid en het respect dat Tobias voor Lepejou hee gehad.

Vanuit de tegenwoordige tijd kijken we naar het verleden. In dit geval een verleden dat in Nederland niet altijd erkend wordt. Terwijl velen dit verleden wellicht als een kras op hun hart nog altijd met zich meedragen. Re ecteren op de schaduwkanten van het verleden houdt ons scherp op het heden. Het verhaal van Lepejou is een tragisch maar zeker ook hoopvol verhaal. Een verhaal over de dubbelzinnigheid en de duistere kant van vrijheid en onvrijheid, liefde, macht en kracht.

Het is mijn overtuiging dat het onderwerp vrijheid altijd aandacht behoeft. Weleven immers met elkaar in een bepaald zelf ontwikkeld systeem, we zijn eronderdeel van en gaan erin op. Dit kan ons blind maken voor dubbelzinnigheden en onrechtvaardigheden in het systeem die vrijheidsbeperkend zijn voor jouzelf of voor een ander. Op oude verhalen is het gemakkelijker met afstand te re ecteren. Het verhaal van Lepejou biedt deze mogelijkheid. Vrijheid en onvrijheid nemen echter steeds nieuwe vormen aan. De uitdaging is het gevoel vanuit het verleden te herkennen en mee te nemen op de reflectie van het heden.

Want vrijheid is de herinnering van opgesloten zijn. 

vanuit het duister straalt het lichtvanuit het duister straalt het licht