Luman (dutch)

Licht is essentieel voor ons, als mens zijnde. Zowel mentaal als lichamelijk beïnvloed de aanwezigheid van het licht hoe de mens zich voelt. Geestelijk voelen we ons veiliger en het geeft een gevoel van geborgenheid en gezelligheid. Daarnaast hebben we licht ook lichamelijk nodig, vanwege ons beperkte zicht in het donker en voor het aanwakkeren van onze innerlijke klok. Je kunt hieruit concluderen: waar de mens is, is licht. 

‘S avonds ga ik graag even wandelen door het Kralingse bos van Rotterdam. Wat mij opvalt zijn de eenzame lantarenpalen: Die staan de hele nacht aan, te wachten totdat iemand hen passeert. Wij, mensen, zijn de enige die hiervan profiteren, ze staan daar alleen voor ons. Terwijl de bevolking van het bos, de dieren en de planten, hier zelf geen baat bij hebben en er zelfs verstoord door worden. Is het dan niet gek dat wij onze omgeving constant aan onze behoeften aanpassen, alsof we de enige bewoner op de planeet zijn? En dit terwijl sommige vissen zichzelf laten lichtgeven, om te kunnen overleven.
Ik stelde mijzelf de vraag:
Als wij, als mensen, op iedere plek waar we komen licht nodig hebben, waarom geven we zelf geen licht? 

LUMAN
Het concept van de lichtgevende mens gaat verder dan een kledingstuk of gadget dat licht geeft. Ik vraag me af hoe het zou zijn als mensen een soort Glow-in-the-dark functie zouden hebben, wat als een extra orgaan verbonden is met onze lichamelijke en geestelijke behoeften. 

 

Do you want to know more about this project?  info@elisemarcus.com