Tardigreat

Gedurende de minor Sustainability aan de Willem de Kooning Academie heb ik dit project in samenwerking gecreëerd met Wouter Nieuwenhuis ( Illustrator), Devin Wijkhuijzen ( Illustrator),  Jessica van der Pol ( ruimtelijk ontwerper).

Aan de hand van vijf inspirerende vlogs, vertelt Johan Rademaker het verhaal over de Tardigreat. Nadat een wetenschapper een micro-organisme heeft gemanipuleerd, vertoont het plots heel herkenbaar gedrag. Het micro-organisme lijkt zijn omgeving zijn gaan manipuleren!

Het project is een opgezette hoax waarin de kijker leert reflecteren over de rol van zijn of haar positie in het ecosysteem. Het project laat zien wat er gebeurd als er één soort overheersend is in een systeem. Naast een website en de vijf vlogs heb ik een workshop ontwikkeld waarin de kijker aan de hand van zes stappen zijn of haar eigen positie leert te bepalen. De kijker krijgt een handvat aangereikt hoe hij zijn eigen unieke kracht zou kunnen inzetten om minder egocentrisch en meer ecocentrisch te worden.